Translate

Güneş,Dünya,Ay


GÜNEŞ 



Samanyolu galaksisindeki bilinen 200 milyar yıldızdan birisi olan Güneş kütlesi sıcak gazlardan oluşan ve çevresine ısı ve ışık yayan bir yıldızdır. Güneşin çapı dünya çapının 110 katı (1.4 milyon km), hacmi 1.3 milyon katı ve ağırlığı 333.000 katı kadardır. Güneşin yoğunluğu ise Dünyanın yoğunluğunun ¼’ü kadardır. Güneş kendi ekseni etrafında saatte 70 000 km hızla döner. Bir turunu ise 25 günde tamamlar. Güneş % 75 hidrojen, % 20 helyum ve % 5 de diğer elementlerden oluşur. Güneşte hidrojenin helyuma dönüşmesi sırasında (füzyon – erime birleşme) büyük bir enerji ortaya çıkar. Saniyede 600 milyon ton hidrojen helyuma dönüşür. Buda her saniye Güneşin 4.5 milyon ton hafiflemesine yol açar.

Dünya


Dünyanın Özellikleri Nelerdir
Dünyamızın Özellikleri 
Dünyamız;

Güneş sisteminde canlıların yaşamasına uygun tek gezegendir.

Güneş sisteminde, güneşe uzaklığı bakımından üçüncü gezegendir.

Güneş’ten ortalama uzaklığı 149.573.000 km’dir.

Güneş’in çevresinde saniyede 29,8 km hızla dolanır.

Güneş’in çevresinde bir tam dolanımı 365,25 günde tamamlar.

Kendi ekseni çevresindeki bir tam dönüşü 23 saat 56 dakika 4 saniyedir.

Güneş sistemindeki beşinci büyük gezegendir.

Ekvator uzunluğu 40.076 km’dir.

Ekvator’daki yarıçapı 6.378 km, kutuplardaki çapı 6.357 km, ortalama yarıçapı 6.371 km’dir.

Yüzeyinin yaklaşık %29′u kara, kalanı deniz ve okyanuslarla kaplıdır.

Yüzölçümü 510 milyon km2 dir.

Ekseni, yörünge düzlemine 23 27′ eğiktir, bunun sonucunda gece-gündüz süreleri değişik olur.

Güneş etrafında dönerken, Güneşten ışınları değişik açıdan alır, çünkü ekseniyle Güneş etrafında dönüş düzlemi arasında dıştan 66 33′ lik bir açı oluşturur.

Kutuplardan basık, ekvator kısmı biraz şişkin bir şekle sahiptir.

Paralel ve meridyenler, bir ülkenin dünya üzerindeki yerini saptamaya yararlar.


AY


Dünya’nın uydusu ve ona en yakın gök cismi Ay’dır. Büyüklük İtibariyle Dünya’nın 1/50 si kaderdir. Ay’da hava. su, volkanik hareketler yoktur Dolayısıyla Ölü bir gök cismidir, hava olmadığı için meteorolojik olaylar da gözlenmez.
Ay’ın sadece bir yüzünü görebiliriz. Öteki yüzü Dünya’dan görülmez. Bu ilginç durumun sebebi, ayın kendi ekseni etrafında hareket süresinin. Dünya çevresindeki hareket süresine eşit olmasıdır.
Ay, Dünya çevresinde dönerken yeni ay durumuna geçmesi için geçen süre 28 gün 13 saattir. Bizim bir gün dediğimiz süre, Güneş’e göre ayarlanmıştır. Buna güneş günü denir. Bir de. ay günü vardır ki bunun süresi 24 saat 50 dakikadır, Ay gününün 50 dakika daha uzun olması; Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki bir günlük dönüsü sırasında, Ay’ın da Dünya etrafında dolanmaya devam etmesidir Bu nedenle Ay ile aynı hizada bulunan bir noktanın, yeniden Ay’ın hizasına gelmesi için 24 saat 50 dakika gerekmektedir. Bazı Arap ülkeleri zaman ayarlamasında ay gününü kullanırlar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder